Μία δόση Χημείας
Δημοσιεύτηκε στις 03/08/2022 στην κατηγορία Blog
Το πρώτο στάδιο στην παρασκευή ενός αρώματος είναι η εξαγωγή των αρωματικών αιθέριων ελαίων από τα φυτά. Ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές μέθοδοι, η απόσταξη είναι η πιο κοινή. Η απόσταξη με ατμό βασίζεται στην αρχή ότι τα φυτικά υλικά που τοποθετούνται σε βραστό νερό θα απελευθερώσουν τα αιθέρια έλαιά τους τα οποία στη συνέχεια εξατμίζονται με τον ατμό. Μόλις ο ατμός και το λάδι έχουν συμπυκνωθεί, το λάδι θα διαχωριστεί από το νερό και μπορεί να συλλεχθεί. Μπορεί να χρειαστούν χιλιάδες κιλά λουλουδιών για να ληφθεί μόνο ένα κιλό αιθέριου ελαίου, γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί πολλά αρώματα είναι τόσο ακριβά. Τα έλαια στη συνέχεια αραιώνονται με οινόπνευμα, το οποίο χρησιμεύει και ως σταθεροποιητικό, δίνοντας στα αρώματα τη μακροχρόνια δράση τους καθυστερώντας την εξάτμιση. Το αραιωμένο διάλυμα αφήνεται στη συνέχεια να μουλιάσει σε ειδικά χάλκινα ή χαλύβδινα δοχεία πριν κρυώσει για να κατακαθίσουν τυχόν ρητίνες ή κηρώδη σωματίδια. Ακολουθεί η διαδικασία φιλτραρίσματος, και τελευταίο αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, η συσκευασία.